Donatiezuil of Givt-app?
23-12-2020

We kwamen een aantal kerken tegen met een ‘geef-zuil’. Nieuwsgierig, maar bovenal leergierig als wij zijn, willen we begrijpen welke behoefte hierachter ligt en waar wij onszelf nog kunnen verbeteren. We spreken met Ans Nettenbreijers van de Parochie Heilige Franciscus Bommelerwaard. Zij vertelt over haar ervaring met donatiezuilen.
De donatiezuil in Parochie Heilige Franciscus Bommelerwaard
De parochie plaatst de donatiezuil in de kerk bij de kaarsen. Normaliter kunnen de mensen hier een bijdrage geven om een kaarsje aan te steken. Nu staat hier ook een donatiezuil waar je op het scherm het bedrag kan kiezen wat een kaarsje kost. Nadat je het bedrag hebt gekozen, houd je je bankpas bij de automaat. En je betaling is voldaan. Afhankelijk van de transactieverwerker wordt jouw bedrag binnen enkele dagen afgeschreven en overgeboekt. Een transactieverwerker vraagt transactiekosten voor het verwerken van deze bedragen.
De parochie bestaat uit zeven parochiekernen waar veel vrijwilligers zich inzetten. Met een kleine overhead en een pastoor zijn de lokale kerken afhankelijk van vrijwilligers om alles draaiende te houden. Om de kosten te drukken in deze coronatijd is de parochie op zoek gegaan naar een extra middel om giften te ontvangen. Met een kostenpost van € 60,- per maand aan huur lijkt de donatiezuil het proberen waard.
Hoe bevalt het?
Ans vertelt dat het voor hun parochie niet helemaal toereikend is. “Ook al hebben we niet veel promotie aan de donatiezuil gegeven, wij komen er qua kosten niet uit. Er zijn de afgelopen maanden slechts enkele giften gedaan en die komen niet in de buurt van de maandelijkse huurprijs. De parochie moest er eerst voor zorgen dat de zuil geactiveerd werd. Dat nam wat tijd in beslag, omdat je daar een internetaansluiting voor nodig hebt. Wegens de maatregelen komen er veel minder mensen in de kerk. Een vaststaand donatiesysteem heeft zo minder kans van slagen.”
Ans denkt wel dat een donatiezuil in sommige situaties een goede oplossing kan zijn om extra opbrengsten te genereren. “Kerken die veel landelijke en internationale bezoekers hebben, zullen veel meer profijt hebben van een donatiezuil. Het gemak zit in het gebruik van de bankpas. Ouderen begrijpen goed hoe dat werkt. Ook wanneer je als kerk een publiek programma hebt zoals de kerk-en-kunst-projecten, heeft het in huis halen van een zuil meer zin.”
Waarom toch Givt?
“Voor Givt hoef je geen internetverbinding aan te leggen en er zijn geen vaste kosten. Op die manier kunnen wij het gewoon proberen. De oudere mensen kunnen geven zoals ze al gewend zijn, maar de jongeren hebben vaak wel een mobiel bij zich.” Verder geeft Ans aan dat Givt er voor hen is om hen te ondersteunen en adviseren over het bekend maken en inzetten. Er zijn bovendien meerdere manieren waarop je Givt kunt inzetten. Op een vast punt, zoals bij de kaarsen, is slechts één van de manieren van geven.
Voor elke situatie
Zoals gezegd willen wij één geefoplossing bieden voor elke situatie. Daarom zijn we momenteel in het Verenigd Koninkrijk een eenmalige check-out aan het testen. Zo hopen we ook in de behoeften, die voor een donatiezuil gelden, te voorzien in de Givt-app.